Home > Inwoners > Afvalwijzer > Papier

Papier

 

Wat is het?

Schoon en droog papier en karton dat niet is vervuild, geplastificeerd of voorzien van een waterafstotende laag. Dus o.a. geen sanitair papier, foto's, drankpakken en verpakkingen van wasmiddelen.
 

Waar kan het heen?

 • Huis-aan-huis ophalen van papier.
  Bijna in heel de Hoeksche Waard wordt het huishoudelijk papier huis-aan-huis opgehaald door verenigingen, scholen en instellingen. Zij ontvangen hiervoor van de RAD een subsidie per kilogram ingezameld oud papier. De dagen waarop dit gebeurt worden meestal aangekondigd in de plaatselijke huis-aan-huis kranten.
 • Huishoudelijke papiercontainers
  In sommige delen van de Hoeksche Waard vindt geen huis-aan-huis inzameling plaats door verenigingen. In die gevallen is gekozen om containers aan te bieden bij particulieren op vrijwillige basis. In de toekomst zal ook in andere gebieden de inzameling door middel van huishoudelijke papiercontainers door de RAD worden geboden. Inzameldata zijn terug te vinden op de afvalkalender.
 • Zelf brengen
  Tevens worden van tijd tot tijd op diverse plaatsen bij scholen en verenigingen grote containers gezet waarin het huishoudelijk papier kan worden gedaan. Ook bij de milieustraat kunt u tijdens openingstijden uw papier en karton in de containers deponeren. 
   

Wat gebeurt ermee?

Na inzameling gaat het papier naar een papierverwerker. Daar sorteren, zuiveren en ontinkten ze het papier en gebruiken de schone papierpulp als grondstof voor nieuw papier. De milieuwinst van papierinzameling is enerzijds vermindering van de berg restafval, anderzijds worden minder bomen gekapt voor papierproductie.

Papier