Home > Inwoners > Afvalwijzer > Papier

Papier

 

Wat is het?

Schoon en droog papier en karton dat niet is vervuild, geplastificeerd of voorzien van een waterafstotende laag. Dus o.a. geen sanitair papier, diepvries verpakkingen, treinkaartjes, ordners, foto's, drankpakken en verpakkingen van wasmiddelen.

 

Een uitgebreide scheidingswijzer is te vinden op de website van PRN Papier Recycling Nederland

 

Waar kan het heen?

  • Huis-aan-huis ophalen van papier.
    In een aantal dorpen in de Hoeksche Waard wordt het huishoudelijk papier huis-aan-huis opgehaald door verenigingen, scholen en instellingen. Zij ontvangen hiervoor een subsidie per kilogram ingezameld oud papier. De dagen waarop dit gebeurt staan vermeld op de flyer die de vereniging huis-aan-huis verspreid binnen haar inzamelgebied.
  • Huishoudelijke papiercontainers
    In de gebieden van de Hoeksche Waard waar geen huis-aan-huis inzameling plaatsvindt door verenigingen, draagt de RAD HW B.V. hier zorg voor. In die gevallen bieden wij op vrijwillige basis containers aan particulieren. Wanneer een vereniging haar inzameling voor oud papier beëindigt, neemt de RAD dit over. In de toekomst zal ook in de andere gebieden de inzameling door middel van huishoudelijke papiercontainers door de RAD worden geboden. Inzameldata zijn terug te vinden op de afvalkalender.
  • Zelf brengen
    Tevens worden regelmatig op diverse plaatsen bij scholen en verenigingen grote containers neergezet, waar u uw huishoudelijk papier naartoe kan brengen. Ook bij de milieustraat kunt u tijdens openingstijden uw papier en karton in de daarvoor bestemde containers deponeren. 

 

TIP: Papier wordt vaak versnipperd bij het oud papier aangeboden. Tijdens het inzamelen waaien deze papiersnippers weg, waardoor het als vervuiling in de natuur terecht komt. Het heeft de voorkeur om papiersnippers in een papieren zak of doos bij het oud papier aan te bieden, zodat wegwaaien niet meer mogelijk is.

 

Wat gebeurt ermee?

Na inzameling gaat het papier naar een papierverwerker. Daar sorteren, zuiveren en ontinkten ze het papier en gebruiken de schone papierpulp als grondstof voor nieuw papier. De milieuwinst van papierinzameling is enerzijds vermindering van de berg restafval, anderzijds worden minder bomen gekapt voor papierproductie.

Papier